× Start Tuin Vijver Contact

VijverfiltersIs een filter nodig, en zo ja wat voor soort filter?

Het is mogelijk om een vijver te houden zonder een filterinstallatie. De Voorwaarden zijn dan wel dat er geen of zeer weinig vissen aanwezige zijn, en dat er volop zuiverende planten zijn aangebracht, en dat de vijver niet volop in de zon ligt.

Bij de meeste vijvers echter, vooral als er vissen aanwezig zijn, moet het vijverwater worden gefilterd om het schoon en helder te houden.Vervuiling van het vijverwater ontstaat door organisch afval. Deze afvalstoffen worden veroorzaakt door de vissen in de vorm van uitwerpselen, afscheidingen en niet opgegeten voer maar ook door bijvoorbeeld ingewaaid blad afval. Als deze afvalstoffen niet voldoende worden uitgefiltert en verwerkt door de nuttige bacteriƫn, krijg je zeker problemen zoals algenvorming en een slechte waterkwaliteit.Uiteraard is dat laatste een veroorzaker van ziektes bij vissen. Vissen zijn de grootste vervuilers van de vijver.Hoe meer vissen in de vijver, hoe beter het vijverwater gefilterd moet worden.Helemaal als er sprake is van bijvoorbeeld een koivijver, waarin vaak geen planten kunnen staan.

Er zijn vele soorten aan filters en bijbehorend materiaal, dit in diverse prijsklasses. Er is een keur te koop aan technische filters en bijbehorend materiaal. Er kan een technisch filter worden geinstalleerd maar ook een moerasfilter worden aangelegd. Een uitgekiend filtersysteem zorgt ervoor dat het vijverwater schoon, helder en gezond blijft en ook dat er geen of weinig problemen met algen zullen ontstaan en de vissen niet ziek worden.

Wilt u een filter aanschaffen maar u weet niet welke. Neem dan contact met mij op en ik kom vrijblijvend langs om te kijken welke filter het beste past bij uw vijver. Bij aankoop van een filter, is de installatie van filter in de meeste gevallen gratis! als u al een filter heeft maar u heeft er problemen er mee, of u weet niet hoe het geinstalleerd moet worden. dan kunt u ook contact met mij op nemen.